Lisa Rulff, trädgårdsarkitekt

Lisa har sedan åtta år tillbaka arbetat med att förgylla utemiljöerna åt HSB Nordvästra Skånes medlemmar och kunder. Det formligen strålar om Lisa när hon berättar om sina arbetsuppgifter. En sprudlande grön passion som Lisa verkligen lyckats förmedla i de många uppskattade projekt som hon har varit ansvarig för genom åren.

Vad gör en trädgårdsarkitekt på HSB?
– Jag jobbar med att förgylla bostadsrätternas utemiljöer. Det kan till exempel innebära att jag hjälper till med att planera och rita uteplatser eller gångstråk som leder fram till entréer. Jag har hand om både stora och små projekt – ibland behövs ett helhetsomtag och ibland handlar det bara om en liten del som ska göras om. Sedan jobbar jag även med belysning, som kan göra väldigt stor skillnad på hur ombonat och tryggt ett område känns.

Vad är viktigt när man planerar en utemiljö?
– När man planerar en trädgård är det viktigt att tänka på vem det är som ska använda den. Frågor man bör ställa sig är: vilka är de boende i området? Är det ett bostadsområde, en förskola, eller ett äldreboende? Är det ett äldre eller yngre område? Om det är ett nybyggt område – vem ska flytta in där?

Vilka är de vanligaste önskemålen när du får ett uppdrag?
– Beställarna efterfrågar alltid trygghet och säkerhet först och främst. Sedan är det såklart en kostnadsfråga – det ska vara lättskött. Ett annat vanligt önskemål är att utemiljön ska förhöja gemenskapen och säkerheten inom föreningens område. Ett bra sätt att öka gemenskapen är att skapa ett ställe där man kan sitta och njuta tillsammans eller en plats där man kan få utlopp för odlarglädje. I många områden är det populärt att placera ut odlingslådor och jag har sett att de boende verkligen har glädje av dessa. En positiv effekt är det sociala – när man odlar uppstår det spontana möten på ett naturligt sätt mellan de boende. Man möts och lär känna varandra med odlingen som den gemensamma faktorn. Det i sin tur leder till ökad trygghet inom området. Något så enkelt som en gemensam plats att odla på kan verkligen få människor att må bättre.

Vad ser du fram emot inför det kommande året?
– I år har vi gjort många stora trädgårdar och det ska bli väldigt spännande att se hur de kommer att växa framöver – ibland kan de faktiskt bli ännu bättre än man hade tänkt. Det ska bli kul att följa alla projekt under de nästkommande åren!